header

strepen

 

 

 

 

 

 Processing

Processing is een opensource java software project tbv kunstenaars en ontwerpers. Ga naar de website Je kan hier het programma of ide (Integrated development environment) downloaden.
Processing is eigenlijk een uitbreiding van Java met een bibilotheek waarmee je op een simpele manier objecten kan creeren. In versie 3 kan je verschillende modi selecteren oa de p5.js modus, deze modus maakt processing geschikt om java  applets te maken (Zie de p5.js website)  zie het p5.js menu   p5.js.
Zie de introfilm van Casey Reas op youtube "how to draw with code".
 
Je kan in processing een fors aantal libs installeren. Interressant is toxic libs met spannende creaties die op vimeo zijn gepubliceerd. Toxic lib is een echte java lib die door Daniel Shiffman omgezet is naar een lib voor processing. Zie  toxiclibs javadoc
 
Ga ook naar de open processing website met 25238, door kunstenaars ,geuploaden projecten. Van deze projecten kan je de code copieeren en in je eigen ide plakken. Zo kan je het effect bestuderen van veranderingen die je in de code aanbreng. Voorbeeld: boards in line, deze code werkt goed in de ide. Het is niet zo dat je code altijd klakkeloos  in je ide kan plakken vaak maakt de code gebruik van klassen die je nog moet toevoegen.
 
Processing tutorials
Op youtube staan natuurlijk veel tutorials, goed te volgen zijn de tutorials van Daniel Shiffman. Hij heeft verschillende video series gemaakt, oa beginners tutorials met 69 video´ s, voor mensen zonder programmeer ervaring. Voor de gevorderden heeft hij het boek the nature of code  geschreven. Hij heeft inmiddels 84 tutorial video´s over dit boek op youtube gezet. Je kan de in het boek beschreven code als voorbeelden in de processing ide installeren.
 
Have processing fun                 Ga ook naar mijn open processing schetsen
 
 Groetjes Jos
 
Enkele voorbeelden
 

Aliens         Twee soorten Aliens met een blauwe zon        rendering lijnen, cirkels en vierkanten        sterren en planeten

ster en veelhoek vormen   bewegende lijnen en cirkels    zie ook "tekenen met code"

 

Processing schetsen op je website zetten

Om processing pde schetsen op het internet te zetten moet de schets gebruik maken van het javascript processing.js

De pde code draait dan direct op het internet je hoef de code niet om te zetten. Zie github voor het script met voorbeelden.
processing.js is verouderd en werkt niet altijd in versie 3 van de processing ide.
Processing.js wordt niet ondersteund door de processing foundation.
 
processing.js is overgenomen door p5.js wat nog volop in ontwikkeling is
 
index.html script voor processing.js
 
 

<!DOCTYPE html> 
 <html> 
 <head> 
   <title>dit is een processing.js schets</title> 
   <script src="../processing.js"></script> 
 </head> 
 <body> 
   <canvas data-processing-sources="schets.pde"></canvas> 
 </body> 
 </html>